Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2007

Η ασυδοσία των ελληναράδων οδηγών και η ευθύνη της Πολιτείας

Εχω πλέον πεισθεί ότι η συμπεριφορά του ΕΛληνα οδηγού δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη σχετικής παιδείας ούτε στον "κακό" του χαρακτήρα, όσο στην αθέτηση από μέρους της Πολιτείς των υπεσχημένων σε αυτόν, στο παράδειγμα των "υψηλά ισταμένων" προσώπων, και στην υποβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Για να βγει π.χ. μια Οικοδομική Αδεια, χρειάζεται, σύμφωνα με το Νόμο περί χώρων στάθμευσης, να κατατεθεί και συμβολαιογραφική πράξη γκαράζ, δηλαδή να καθορίζεται πάνω στο Διάγραμμα Κάλυψης του οικοπέδου (όπου η δομημένη επιφάνεια και όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δόμηση, Συντελεστής Δόμησης, κλπ) ο απαιτούμενος χώρος ή χώροι στάθμευσης, ανάλογα με την επιφάνεια και τον αριθμό των κατοικιών που θα ανεγερθούν στο οικόπεδο.

Αν, λόγω του μικρού μεγέθους του οικοπέδου, δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι απαιτήσεις του Νομοθέτη (στο σύνολο ή σε μέρος του), ο αιτούμενος την Οικοδομική Αδεια υποχρεούται να καταβάλλει στο ΔΗΜΟ της περιοχής το αντίτιμο των (μιας ή περισσότερων) θέσεων στάθμευσης που δεν είναι δυνατό να καθοριστούν ΜΕΣΑ στο οικόπεδό του, με την ανάληψη εκ μέρους του ΔΗΜΟΥ της υποχρέωσης να καλύψει με ανέγερση γκαράζ ή όποιο άλλο τρόπο την ανάγκη για στάθμευση των οχημάτων της περιοχής του.

Οι κάτοικοι πληρώνουν μεν, αλλά ο ΔΗΜΟΣ τι κάνει; Το πολύ πολύ να τοποθετήσει παρκόμετρα και να αφήνει τους κατοίκους να σταθμεύουν έξω απο τα σπίτια τους... δωρεάν! Το καλό παράδειγμα έχει και συνέχεια: Πού παρκάρουν τα Δημοτικά οχήματα; Πού παρκάρει ο παπάς της ενορίας; Πού παρκάρει ο κ. βουλευτής; Πού παρκάρει το αστυνομικό του κατά περιοχή Τμήματος; Πού παρκάρει ο γαλατάς ή όποιος άλλος προμηθευτής; -εφημεριδάς, ψαράς, χαρτέμπορος, μανάβης, κλπ κλπ... ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΦΥΣΙΚΑ.

ΦΥΣΙΚΑ..?

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ..?

Συζητώντας με φίλους το θέμα κατά καιρούς, μια ιδέα σφηνώθηκε στο νου μου κι έπειτα ήρθε κι άλλη μια:

Η πρώτη είναι να φροντίζει κάθε επαγγελματίας να έχει στη διάθεσή του, με αγορά ή ενοίκιο, χώρους στάθμευσης για τους πελάτες του ή τους ανεφοδιαστές της επιχείρησής του, μέσω του Δήμου της περιοχής του.

Η δεύτερη είναι να τονωθεί η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ (το ΜΕΤΡΟ δεν έχει ανάγκη στήριξης, καλά τα καταφέρνει, άλλωστε αυτό είναι υπόγειο) με κάποιου είδους λοταρία στα εισιτήρια! Να κληρώνεται ο αριθμός ενός εισιτηρίου και να κερδίζει κάθε τόσο κάποιος -σε είδος, διαδρομές ή εκδρομές ή κάτι άλλο ή και χρήματα, μια και θα γλιτώνει ο Οργανισμός (και το Υπ. Μεταφορών) ένα σωρό τζαμπατζήδες!!!

..εκτός αν συμφέρουν πιο πολύ η συμφόρηση των δρόμων, η καταβολή προστίμων και οι μισθοί των ελεγκτών..

ΟΥΦΦΦΦΦ τα έγραψα και ησύχασα!!!
(ησύχασα..?)

:-))

13 σχόλια:

Kapetanios είπε...

Ίσα που παίρνω και μια γάτα σπίτι μου έτσι και συνεχίσεις να τα γράφεις με αυτόν τον τρόπο !!
Άντε, γιατί δεν μπορεί να έχω πέσει τόσο έξω με την πάρτη σου! :)
Για πε κι άλλα, για πε

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ωρα είναι ν' αρχίσεις ν' αραδιάζεις και σύ Νόμους και Διατάγματα... :)

Επαναλαμβάνω ότι βασικό στοιχείο του πολιτισμού είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του συμπολίτη μας. Αν δεν το κάνεις -για οποιοδήποτε λόγο- δεν μπορείς να απαιτείς τον σεβασμό των δικών σου δικαιωμάτων. Και αυτό οδηγεί στον αποπολιτισμό. Στην μοναξιά του εγωφασισμού μας.

Η ευθύνη της πολιτείας είναι δευτεροτριτεύουσα μπροστά στην ευθύνη του κάθε πολίτη ξεχωριστά να προστατέψει τα δικαιώματα όλων. Είναι Συνταγματική Επιταγή!
Αλλά εμείς έχουμε αναγάγει σε 'συντροφικότητα' το να προειδοποιούμε τον 'σύντροφο' φορτηγατζή με φλασιές των φώτων ότι πάει προς μπλόκο της τροχαίας και να κόψει ταχύτητα! Τώρα, αν αυτός στα Τέμπη σκοτώσει και καμιά σαρανταριά παιδιά μας, ε, ας πρόσεχαν!
Έχουμε αναγάγει σε 'ρουφιανιά' το κράξιμο των φασιστοειδών που παρκάρουν στις ράμπες για τους ΑΜΕΑ και για τα καροτσάκια.
Ας πάνε να τα κάνουνε αυτά σε κάποιο άλλο κράτος εκτός της μπανανίας που έχουμε καταντήσει ΕΜΕΙΣ την Ελλάδα...

Συνεχίστε το κράξιμο των φασιστοειδών.
Θα υπάρξουν και μερικοί που έχουν αντίθετη γνώμη. Ας την εκφράσουν με όποιο τρόπο θέλουν. Αυτό ΕΙΝΑΙ δικαίωμά τους.
Το να παρκάρουν στη ράμπα ή στο πάρκινγκ των ΑΜΕΑ ή στη διάβαση πεζών ή στην είσοδο του Νοσοκομείου ή στη στροφή του λεωφορείου, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Είναι επίδειξη δύναμης, αδιαφορίας και ...'υπέρβασης' των δικαιωμάτων. Είναι δηλαδή ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Εγώ από δω και μπρός, ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες, που αφορούν στην πόλη, θα τις κοινοποποιώ και στα μεηλ των αρμόδιων υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.

Μαύρος Γάτος είπε...

Kapetanie a) , συμφωνώ απόλυτα μεαυτά που έγραψε η Ροδιά, αλλά τα έγραψε η Ροδιά και όχι εγώ Σ;)))

Καπετάν Κεραμιδόσκυλε, ίσως να είδες ότι φάγαμε τα μουστάκια μας με τον Καπετάνιο-α) γι αυτό το θέμα.

Επειδή έχω γράψει σχετικά με τήν την ιδιότυπη "αλληλεγγύη στην αλητεία" που χαρακτηρίζει τον νεοέλληνα, δίνω εδώ μιαν ιδέα, και το λινκ., για τους νεότερους φίλους...

Ποιός έσπασε το τζάμι; Ρωτούσε ο δάσκαλος.

Μιλιά.

Αν δεν φανερωθεί ο ένοχος, θα σάς τιμωρήσω όλους.

Άχνα.

Λοιπόν, σηκωθείτε όλοι , μπείτε στη σειρά, και απλώστε τα χέρια σας.

Και άρχιζε να ρίχνει τις χαρακιές του στις απλωμένες παλάμες.

Εγώ δεν ήξερα τον ένοχο, αλλά κι αν τον ήξερα, δεν ξέρω αν θα τολμούσα να τον αποκαλύψω. Το στίγμα του καρφιού δεν ήταν μικρό αντικίνητρο.

Κι έκλαιγα. Όχι από τον πόνο, ο πόνος ποτέ δεν μ’ένοιαξε .

Έκλαιγα για την αδικία. Αφού δεν είχα κάνει τίποτα, γιατί να τιμωρούμαι;

Ο ένοχος, έτρωγε κι αυτός την ξυλιά του, ευχαριστημένος όμως, αυτός. Η στάση των υπόλοιπων, τον είχε σώσει από μια βαρύτερη, ατομική τιμωρία, και αντί για την ηθική κηλίδωση του τιμωρημένου, απολάμβανε τη δόξα μιάς ιδιότυπης αλληλεγγύης.

Από δω κι εμπρός, ήξερε καλά πως στην χώρα αυτή, όπου εξακολουθεί τόσους και τόσους αιώνες ν’ανθίζει η χαρούμενη πορτοκαλιά, θα μπορούσε να κάνει ό,τιδήποτε, χωρίς να φοβάται Κανέναν δάσκαλο, κανέναν νόμο, καμιά τιμωρία.


H συνέχεια εδώ:

ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!

Kapetanios είπε...

Μαύρος Γάτος said...
Kapetanie a) , συμφωνώ απόλυτα μεαυτά που έγραψε η Ροδιά, αλλά τα έγραψε η Ροδιά και όχι εγώ Σ;)))

Ωχ! Τουλάχιστον γλίτωσα από το να πάρω γάτο και μάλιστα μαύρο , το να φυτέψω ροδιά στο χωράφι μου είναι αρκετά πιο ευχάριστο!:)

Η απάντηση στον φασισμό είναι ο πολιτισμός και όχι ένας αντίστοιχος φασισμός! Υπάρχει , και πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην αντίδραση του πολίτη απέναντι στην παραβατικότητα του συμπολίτη του! Ευτυχώς η αυτοδικία και ο δημόσιος λιθοβολισμός ακόμη και για κακουργηματικές πράξεις- πόσο μάλλον για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας- ποτέ δεν ήταν γνώρισμα της "μπανανίας μας" παρά την κατά καιρούς μεγάλη προπαγάνδα- σε καιρούς πονηρούς- που έλαβε χώρα για το αντίθετο!
Η μόνη που δικαιούται να παρεμβαίνει καθ οιονδήποτε τρόπο για την διατήρηση της έννομης τάξης είναι και πρέπει να είναι η πολιτεία και τα αρμόδια όργανα της. Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του εκάστοτε παραβάτη έστω και εάν αυτός στρέφετε εναντίον μας χαρακτηρίζεται ως αυτοδικία , η οποία και διώκεται ποινικά !
Όχι στις Παραστρατιωτικές, Παρακρατικές και παρα...αστυνομικές οργανώσεις "αγανακτισμένων" . "νομιμοφρόνων" και "νομοταγών" πολιτών!

Μαύρος Γάτος είπε...

..εκτός αν συμφέρουν πιο πολύ η συμφόρηση των δρόμων, η καταβολή προστίμων και οι μισθοί των ελεγκτών..

Να συμπληρώσω στην ακριβέστατη ανάλυση της Ροδιάς και έναν τέταρτο παράγοντα, ακόμα πιό σημαντικό κατά τη γνώμη μου: το πολιτικό πάρε δώσε με τα πρόστιμα (γράφε-σβήνε) και με τους διορισμούς των διακοσμητικών (δημοτικών) αστυνομικών...

Rodia είπε...

~~Κάπτεν, γράφεις:
"Η απάντηση στον φασισμό είναι ο πολιτισμός και όχι ένας αντίστοιχος φασισμός!"

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός που πίστευα τα ίδια.. γενικά και πολύ χριστιανικά.. να στρίβουμε και το άλλο μάγουλο, δηλαδή.. ώστε να καταλάβει ο βίαια επιτιθέμενος εναντίον της (ποιότητας της) ζωής μας, της αισθητικής μας, της νοημοσύνης μας, κλπ κλπ, μέχρι που είδα (ανέβλεψα λέμε!!) ότι όσα μάγουλα και αν έχουμε, θα τα τσακίσουν όλα οι διάφοροι και καταρρακτωδώς αναπαραγόμενοι ψευτοπροφήτες, καφετζούδες, ελληναράδες, μάγκες, και άλλα παρόμοια φρούτα... με την παραβίαση στοιχειωδών Αξιών και Νόμων, με βίαιες ενέργειες εναντίον της Φύσης και του Νου.

Με δυο λόγια, βρέθηκα μεταξύ δυο πιθανοτήτων αντίδρασης:
1. να μονάσω, να αναχωρήσω δλδ κάπου μακριά και να μη χαμπαρίζω τπτ από ό,τι συμβαίνει, αδιαφορώντας για τα παιδιά που μεγαλώνουν και "διδάσκονται" συμπεριφορές, κλπ κλπ
2. να μείνω και να πολεμήσω -με κάθε τρόπο

Τη προσφορά του μάγουλου δεν τη βρίσκω και τόσο αποτελεσματική -έως καθόλου λέμε!

Τη συλλογή υπογραφών τη βάζουν οι εξουσιαστές εκεί όπου όλοι ξέρουμε...

Να κάνουμε μηνύσεις; Εκδικάζονται μετά από 2 χρόνια και βάλε -τα αδικήματα δεν είναι αυτόφωρα και δεν είναι καν αδικήματα, παραβάσεις είναι -απλές παραβάσεις
(άσε που η μήνυση δικαιολογείται αν έχεις πάθει κάποια βλάβη -νομίζω)

Να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν; Αυτό το δοκιμάσαμε, η αφεντιά μου τουλάχιστον, επί σειρά 10ετιών(!!!) και δε λέει...

Η ατιμωρησία διογκώνει το φαινόμενο παραγωγής παραβατών.

-----
Αν, όπως γράφεις "Η απάντηση στον φασισμό είναι ο πολιτισμός..." δώσε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ τρόπο δράσης (ή/και) αντίδρασης σε φαινόμενα σαν αυτό που παλεύεται εδώ μέσα. Οχι γενικόλογα περί πολιτισμού, ώστε να μοιάζεις συμπαθής για τους πολλούς -και τι ωραία που τα γράφει ο Καπετάνιος!- ούτε κριτικάροντας απλώς. Ωραία, μια διαφωνία ξεκινά από την κριτική, βρίσκουμε τι δεν_μας_ αρέσει πρώτα, αλλά ας μη μένουμε εκεί...

Αν θέλουμε να είναι γόνιμος ο διάλογος και να βγει κάποιο αποτέλεσμα νομίζω ότι χρειάζονται συγκεκριμένα επιχειρήματα και όχι γενικόλογα ευχολόγια. (αυτή περίπου την απάντηση είχα πάρει απο τους φανέλ όταν διατύπωνα και'γώ τα ίδια περίπου με σένα! χαχαχα) Επίσης, δέχτηκα το επιχείρημα "ένας ένας να μπαίνει στη θέση του και όχι συλλήβδην όλοι γιατί χάνεται ο μπούσουλας"...

Οχι, δεν θέλω να σε πείσω, ζητώ τη δική σου συγκεκριμένη αντιμετώπιση για το συγκεκριμένο θέμα της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς ορισμένων οδηγών Ι.Χ. αυτοκινήτων, η οποία -δυστυχώς- εξαπλώνεται αντί να περιορίζεται.

ΣΗΜ. Οταν ταξιδεύω στην Ιταλία τρελαίνομαι! στις ελεύθερες απο φανάρια διαβάσεις πεζών, οι οδηγοί ΚΟΒΟΥΝ ταχύτητα. ΘΑΥΜΑ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

Rodia είπε...

Γατούλη και Σκυλούκο, μπονζούρ!:-)))

Rodia είπε...

Α! ροδιά δεν είναι μονάχα το δεντράκι, είναι και το ίχνος που αφήνει μια ρόδα όταν τσουλάει
(μη ξεχνιόμαστε)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μπονσουάρ ευγενεστάτη! :)

Kapetanios είπε...

Ροδιά...έλα στο καρνάγιο μου- είναι πιο ήσυχα- να κάνουμε κουβέντα εάν θέλεις, μην κάνουμε και φασαρία σε ξένα σπίτια που διαβάζουν και πολλοί!
Σπίτια ανθρώπων που και αποφασισμένοι -άρα αδιαπραγμάτευτοι- είναι και δεν γουστάρουν και πολύ την διαφορετική άποψη μαζί με αυτόν που την εκφράζει! Ότι είχα να πω το είπα, σε τούτον εδώ τον χώρο ...άντε να πω και δυο πράγματα παραπάνω.
1) Όσο αυτός ο χώρος αναλώνεται σε ένα κυνήγι μαγισσών με μόνο στόχο πιο καθαρές και πιο πολλές φωτογραφίες πινακίδων τίποτε δεν .. "παλεύεται εδώ μέσα"!Θα γίνει ένα ωραίο μπλογκ με αρκετή επισκεψιμότητα (τα ονόματα των διαχειριστών του το εγγυούνται αυτό), πολλές φωτογραφίες με ενδεχομένως έξυπνες λεζάντες, ολίγον ή και πολύ χαφιεδίζον (όχι τόσο ως στόχος αλλά ως αποτέλεσμα εύκολα αξιοποιήσιμο από τους κατάλληλους ανθρώπους) και.. αυτά.

2)Δεν είμαι και το καλύτερο παράδειγμα χριστιανού - άλλο μάγουλο κλπ-, δεν είμαι και το καλύτερο παράδειγμα νομοταγή (από τα νιάτα μου), και σίγουρα δεν είμαι - ούτε και μοιάζω χαχαχα- συμπαθής για τους πολλούς , ίσα ίσα το αντίθετο θα έλεγα!!
ΌΜΩΣ δεν παρκάρω ΠΟΤΕ σε ράμπες αναπήρων-τις σπάνιες φορές που θα κατέβω κέντρο και θα βρω γεμάτα τα ιδιωτικά παρκιγκ-σταματώ σχεδόν ακαριαία σε περίπτωση που καταλάβω ότι κάποιος πεζός πάει να βγει στον δρόμο, δίνω απόλυτη προτεραιότητα σε μάνες με παιδιά, δεν τρέχω μέσα στην πόλη, βοηθώ αδύναμους ανθρώπους περνώντας τους απέναντι σταματώντας την κυκλοφορία , βρίζω τους μπάτσους όταν κόβουν κλήσεις χαμογελώντας πίσω από τα μουστάκια τους-ε ρε κλήσεις που θα πάω στο αφεντικό σήμερα- τρελαίνομαι με τους μπάτσους που κρύβονται πίσω από πινακίδες παράλογων ορίων ταχύτητας τραβώντας βίντεο τους οδηγούς που πλησιάζουν ανύποπτοι,δεν εκνευρίζομαι όταν οδηγώ , δεν βρίζω και δεν μουντζώνω άλλους οδηγούς- πατώντας ταυτόχρονα γκάζι μην τυχόν και με προλάβουν- και διπλοπαρκάρω -με αναμμένα τα αλαρμ- στην Πλαστήρα όταν βγω να πιω κανένα καφέ και γίνετε χαμός, και ίσα που μουντάρω σε κανέναν μυστήριο άμα δω ότι τραβάει φωτογραφίες το αυτοκίνητο μου ή εμένα !
Μήπως θέλεις να σου στείλω την οδό που μένω να έρθεις να μου κολλήσεις κανένα αυτοκόλλητο ή να μου χαράξεις το αυτοκίνητο ? Καταφέρνοντας τι?
Καληνύχτα.
"Ο κακός"

Μαύρος Γάτος είπε...

ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ

Δεν μού αρέσει να μετατρέπεται μια ιδεολογική συζήτηση σε προσωπική επίθεση. Δεν μού αρέσει επίσης καθόλου η απρόκλητη ειρωνία. Όταν δύο ενήλικες διαφωνούν, μπορεί ο καθένας να κρατήσει τις απόψεις του χωρίς να προσβάλει τον άλλο. Δεν σεβάστηκες αυτές τις αρχές, άρα τέρμα η συζήτηση.

Ένα μόνο θα σού πω, στη γλώσσα της ειρωνίας που πρώτος χρησιμοποίησες: Χαίρομαι που σού έδωσα έναν δίκαιο σκοπό για να αγωνιστείς, το να φέρεις στον ίσιο δρόμο εμάς τους άθλιους που προσβάλουμε την ελευθερία του κάθε Κάφελλου να παρκάρει όπου γουστάρει, ΦΡΑΖΟΝΤΑΣ το πεχζοδρόμιο και τις διαβάσεις σε πεζούς, ανάπηρους, γονείς με παιδιά και καροτσάκια, ηλικιωμένους, και που τολμάμε να αποδείξουμε και τα λεγόμενά μας με φωτογραφίες ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΦΕΛΛΩΝ, προσβάλλοντας – κατά τη γνώμη σου – την ιδιωτική ζωή των κατόχων τους.

Μαύρος Γάτος είπε...

Κι επειδή μπορεί το ανωτέρω μου σχόλιο να μοιάζει κάπως ξεκάρφωτο, να αντιγράψω κι αυτό, που γράφτηκε από τον Καπετάνιο αλλού, μαζί με την απάντησή μου:


Δεν σας επιτρέπω να φαντάζεστε ότι "συνεννοούμαστε" την στιγμή που "συνεννόηση" σημαίνει για εσάς να υιοθετήσω πρακτικές το λιγότερο φασιστικές και να πάρω παραμάσχαλα μια φωτογραφική μηχανή διαπομπεύοντας κοσμάκη εις το όνομα μιας -το κέρατο μου- "τηλεθέασης" ενός μπλογκ!!! Έλεος λέμεεεε.

Αυτό νομίζεις πως είναι το κίνητρό μου; Η ... τηλεθέαση του blog;;; Και μετά με λες με συνοπτικές διαδικασίες φασίστα και διαπομπευτή αθώων;;; Και να μην το πάρω προσωπικά;;;;;

Τέλος πάντων, και μόνο από το ότι είμαι εδώ και σού απαντώ μπορείς να καταλάβεις ότι αισθάνομαι φιλικά μαζί σου, αυτό νομίζω είναι φανερό. Αλλά η συζήτηση αυτή τελείωσε.

Μαύρος Γάτος είπε...

..όπως κι αυτό, που το έγραψε ένας φίλος και μού άρεσε πολύ:

τα παράνομα ζευγάρια και οι γιοταχίδες δεν είναι (είμαστε) οι μόνοι με δικαιώματα σε τούτο τον κόσμο. Και ο ανάπηρος έχει πολλά. Και η μαμά με το καροτσάκι επίσης. Και τουλάχιστον στην περίπτωση του ανάπηρου όταν του στερείς το δικαίωμα να κυκλοφορήσει (παύλα επικοινωνίσει παύλα αυτοεξυπηρετηθεί) του στερείς το δικαίωμα να ΖΕΙ.