Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Η ΠΡώΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚή ΑΠόΦΑΣΗ ΑΠΟΖΗΜίΩΣΗΣ ΠΕΖΟύ ΑΠό ΚάΦΕΛΛΟ ΕίΝΑΙ ΓΕΓΟΝόΣ!

Σε μια πρωτοποριακή απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών καταδίκασε Κάφελλο που με το αυτοκίνητό του ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΈΝΟ ΦΑΡΔΎ-ΠΛΑΤΎ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΌΜΙΟ ανάγκαζε τους πεζούς να κατεβαίνουν στο δρόμο , προκειμένου να το παρακάμψουν. Καταδίκασε βέβαια και τον πεζό (που προκάλεσε ζημιά στο όχημα), κατά τη γνώμη μου δίκαια, δεν μπορούσε το δικαστήριο να δικαιολογήσει την αυτοδικία και τη βία, έστω και απέναντι σ' έναν Κάφελλο. Από την άλλη βέβαια, αν ο πεζός δεν ξεσπούσε με αυτόν τον τρόπο δεν θα είχε δημιουργηθεί θέμα, και δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτήν την ΙΣΤΟΡΙΚΗ απόφαση.

Σκέψου όμως ν' αρχίζαμε να τους μηνύουμε ΕΙΡΗΝΙΚΑ και ΜΑΖΙΚΑ, και να τους παίρνουμε τα εξακοσάρια ευρώ (τόση ήταν η αποζημίωση που επιδικάσθηκε τόσο για τον πεζό, όσο και για τη συνοδό του!)- σε λίγες ΜέΡΕΣ δεν θα υπήρχε πιά αυτοκίνητο πάνω σε πεζοδρόμιο, ούτε για δείγμα... ως δια "μαγείας"!

Απόσπασμα από την απόφαση 966/2009 του Ειρηνοδικείου Αθηνών:

" Την 21η Μαρτίου 2007, ημέρα Τετάρτη και περί ώρα 21.30, οι ενάγοντες βάδιζαν στο πεζοδρόμιο της οδού Αραχώβης με κατεύθυνση προς χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου της δευτέρας εξ αυτών. Ενώ περπατούσαν στο πεζοδρόμιο της οδού Αραχώβης στο ύψος του αριθμού Χ εμποδίστηκαν να συνεχίσουν την πορεία τους από το με αριθμό κυκλοφορίας ΧΧΧ αυτοκίνητο μάρκας Ψ, ιδιοκτησίας του εναγομένου, το οποίο ήταν σταθμευμένο πλησίον του [καταστήματος] που διατηρεί ο τελευταίος στην οδό Αραχώβης αρ. Χ και μπροστά από παρακείμενο του [καταστήματος] εσωτερικό ιδιωτικό πάρκιγνκ. Συγκεκριμένα το εν λόγω αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο καθέτως επί του πεζοδρομίου και καταλάμβανε ολόκληρο το πλάτος αυτού. Οι ενάγοντες ήταν αδύνατο να συνεχίσουν την πορεία τους επάνω στο πεζοδρόμιο και ήσαν υποχρεωμένοι να κατέβουν στο οδόστρωμα της οδού Αραχώβης, όπου εκείνη τη στιγμή υπήρχε αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.
Η θέα του αυτοκινήτου το οποίο ήταν σταθμευμένο κανονικά και όχι με αναμένα τα alarm, ώστε να δείχνει ότι ο οδηγός του το είχε σταθμεύσει προσωρινά καθώς και η απουσία του οδηγού του, δημιούργησαν ένα συναίσθημα αγανακτήσεως στους ενάγοντες και ιδιαίτερα στον πρώτο εξ αυτών, ο οποίος είδε να καταπατώνται τα δικαιώματά του ως πεζού και αισθανόμενος εντελώς αβοήθητος και απροστάτευτος από την καταπάτηση του στοιχειώδους δικαιώματός του να βαδίζει ελεύθερα σαν πεζός στα πεζοδρόμια της πόλης του, ενήργησε εντελώς παρορμητικά και ακούμπησε τα χέρια του στο καπό του αυτοκινήτου, προσπαθώντας να το υπερπηδήσει.
Η στάθμευση αυτή ήταν παράνομη, γενομένη κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2 του Κ.Ο.Κ. η δε συμπεριφορά του εναγομένου έγινε εκ προθέσεως διότι αυτός εγνώριζε το παράνομο της πράξεώς του, ως επίσης εγνώριζε ότι με αυτή την στάθμευση απεκλείετο η χρήση του πεζοδρομίου από τους διερχομένους πεζούς. Πέραν του παρανόμου της πράξεως λόγω παραβάσεως διατάξεως του Κ.Ο.Κ. η πράξη αυτή αποτέλεσε επέμβαση στην προσωπικότητα των εναγόντων, εφ' όσον με αυτήν παραβιάστηκε η γενική υποχρέωση να μην προσβάλλει κανείς υλικά ή ηθικά αγαθά του άλλου. Δηλαδή και εξ αυτού του λόγου θεωρείται παράνομος προσβολή.
Με αυτήν την παράνομη και υπαίτια πράξη του εναγομένου παραβάσθηκε η προσωπικότητα των εναγόντων, εφ΄όσον παρεκωλύθησαν στην χρήση κοινόχρηστου χώρου και δη του πεζοδρομίου, δηλαδή χώρου προοριζομένου κατά τον νόμον, την κοινωνική συνείδηση και την κοινή αντίληψη, για την χρήση των πεζών και όχι για την στάθμευση των αυτοκινήτων. Η δυνατότητα χρήσεως του πεζοδρομίου απορρέει εκ του προστατευόμενου δικαιώματος της προσωπικότητάς των και αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας, η οποία αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητος τούτων συνταγματικώς κατοχυρωμένο. "

περισσότερα στον e-lawer

6 σχόλια:

Gryzor είπε...

Μπράβο στον άνθρωπο που μπήκε στον κόπο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι κάποιος δικαστής δεν θα καταδίκαζε τον κάφρο που πάρκαρε έτσι, το πρόβλημα είναι ότι είναι δυνατόν να κάνεις ολόκληρη μήνυση, να χάσεις πόσο χρόνο και άλλα πόσα χρήματα για να βρεις το αυτονόητο δίκιο σου; Γι αυτό λοιπόν νομίζω η λύση είναι η σωστή αστυνόμευση...

Σε αυτή την περίπτωση, εξ'άλλου, μαντεύω ότι η μήνυση ήταν μάλλον αντιμύνηση στην αγωγή του κάφρου για τη ζημιά του αυτοκινήτου, αλλιώς δεν θα γινόταν...

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλτατε ο άνθρωπος εμπλεξε ήθηλε δεν ήθελε, αφού τού έκανε μήνυση ο θρασύτατος Κάφελλος. Όπως και να χει όμως η απόφαση είναι ιστορική! Πρέπει να την εκμεταλλευτούμε!

Καλημέρα κ καλή εβδομάδα

Μαύρος Γάτος είπε...

Όσο για τη διαδικασία, ηταν αξιοθαύμαστα σύντομη- το Δεκέμβριο έγινε το γεγονός, τώρα βγήε η απόφαση- όχι κι άσχημα! Αν σκεφτείς μάλιστα πως η απόφαση είναι τελεσίδικη δλδ δεν επιτρέπεται έφεση ή κάτι άλλο, πρόκειται για μια ΧΡΥΣΗ ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με τους Κάφελλους.

Ανώνυμος είπε...

συνεβη τετοιο τραγελαφικο περιστατικο (για την Ελληνικη.....Δικαιοσυνη-μη-χε)? Βγαλαν αποφαση που να δικαιωνει το δικαιο? Μηπως ειχε εκκλειψη εκεινη την ημερα?

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Από την μία θέλω να πω μπράβο στον Δικαστή που καταδίκασε τον ^&%^&%* με το όχημα αλλά από την άλλη καταδίκασε και το θύμα. Δυστυχώς αν ο νόμος λέει ότι η αυτοδικία απαγορεύεται (και σε γενικές γραμμές κάνει πολύ καλά) ο Δικαστής έπραξε καλά. Συμφωνώ με τις μαζικές και ειρηνικές μηνύσεις αλλά ποιος από εμάς έχει την πολυτέλεια του χρόνου και την οικονομική επιφάνεια για να το κάνει;

Μιας και δεν την έχω πρωτιμάω τα αυτοκόλητα streetpanthers και να τηλεφωνάω στο 100, που δυστυχώς μερικές φορές με γειώνει.